περί τζακιών

τζάκι

Τα τζάκια ανακυκλώνουν CO2 που ήδη βρίσκεται στην ατμόσφαιρα (απορροφάται απ’ τα δένδρα τα οποία, μαζί με ηλιακή ενέργεια, φτιάχνουν κορμό και κλαδιά κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και απελευθερώνεται κατά την καύση στο τζάκι μαζί με θερμότητα προερχόμενη απ’ την απορροφηθείσα ηλιακή ενέργεια).

Λέγοντας «να σβήσουν τα τζάκια» ζητάνε, προκειμένου να θερμανθούν οι άνθρωποι, να εξορυχθεί λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Δηλαδή ν’ απελευθερωθεί νέο CO2 που μέχρι τώρα είναι αποθηκευμένο από αρχαιοτάτων χρόνων στα έγκατα της γης. Σας φαίνεται λογικό;

Πρέπει παρ’ όλ’ αυτά ν’ αναγνωρίσουμε ότι σε κάποιους δήμους της χώρας μπορεί να υπάρχει πρόβλημα αιθαλομίχλης λόγω γεωγραφικών ή/και κλιματολογικών συνθηκών (π.χ. χαμηλής έντασης ή και πρακτικά ανύπαρκτα ρεύματα αέρα). Συνεπώς το αν και κατά πόσο θα περιοριστεί η χρήση των τζακιών πρέπει ν’ αποφασισθεί κατά δήμο απ’ τους ίδιους τους πολίτες μετά από εκτεταμένο διάλογο.

Αλεξόπουλος Διονύσης

3 σκέψεις σχετικά με το “περί τζακιών

  1. και ο λιγνίτης, ως γαιάνθρακας που είναι, μας δίνει την ενέργεια του ήλιου (με την καύση του) που ειχε αποθηκευθεί στα φυτά που απανθρακώθηκαν πριν απο εκατομυρια χρόνια. Το ίδιο και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αν είναι λογικό να καίμε δέντρα το ίδιο λογικό είναι να καίμε ορυκτά καυσιμα.
    Το θέμα όμως των τζακιών που ήρθε στην επικαιρότητα με το επιστημονικό άρθρο ότι φέρνει καρκινο είναι εκ του πονηρού διότι εξομοιώνοντας την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης για λόγους δήθεν πάταξης του λαθρεμπορίου, έφτασε να είναι ασύμφορο για ζεστάνει κάποιος το σπίτι του. Ο σκοπός τους να αυξήσουν τα έσοδα μεσω της φορολόγησης δεν επιτεύχηκε και τώρα αντί να πάρουν πίσω το μέτρο το γυρίσαν στην κλάψα ότι θα πεθάνουμε από τον καρκίνο. Το οποίο έχει μία βάση αν στο τζάκιν καιγεται ότι μπορεί να καεί. Και ας θυμιθούμε την αποπνικτική ατμοσφαιρα της Αττικης (στα βόρεια προάστεια ιδίως που έ χουν τζάκια τα σπίτια) τον χειμώνα ’12-13. Αν πραγματικά νοιαζόντουσαν δεν θα εξομοιώνανε την τιμή των δύο τυπων πετρελαίου από την αρχή. Ούτε εκ των υστέρων, σταδιακά θα ξευτιλίζανε το ημίμετρο της επιδότησης θέρμανσης. Και όλα τα πουλάκια ξέρουν και λαλούν ότι η λαθρεμπορία ξεκινάει από τα διυλ….Αρκεί να κάνεις το πείραμα- δοκιμή να κάψεις στον καυστήρα πετρέλαιο κίνησης. Για να δεις το σπίτι σου να γίνεται καμίνι.

    Μου αρέσει!

      1. Το διοξείδιο του άνθρακα των ορυκτών καυσίμων δεν έχει διαφορά απ’ αυτό των δένδρων για να μην είναι δυνατή η ανακύκλωσή τους . Μήπως εννοείτε την ποσότητα; Έρευνες έχουν δείξει ότι στην ιστορία της γης υπήρχαν γεωλογικές εποχές που το διοξείδιο ήταν αυξημένο όπως είναι τα σημερινά επίπεδα, πρίν την ύπαρξη της ανθρωπότητας και των δραστηριοτήτων της.

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε