Τα οργανωτικά

Η πρότασή μας μόνο τυπικά αφορά πολιτικό κόμμα. Δεν πρόκειται καν για πολιτική οργάνωση με την κλασσική έννοια. Είμαστε οργάνωση πολιτών. Πράγμα που σημαίνει, όπως θα φανεί στη συνέχεια, ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στους πολίτες.

1η κεντρική ιδέα:

Η δημοκρατική οργάνωση πολιτών είναι ο μ ο σ π ο ν δ ί α τοπικών πολιτικών κοινοτήτων.

Τα μέλη κάθε κοινότητας μπορούν να αριθμούν από 3 πολίτες μέχρι μερικές δεκάδες. Τα μέλη συμμετέχουν στις διαδικασίες με την προϋπόθεση ότι δίνουν στην κοινότητά τους μηνιαία συνδρομή 4 €.
Κάθε τοπική πολιτική κοινότητα έχει το δικό της ταμείο. Κατακρατεί και διαχειρίζεται το 1/4 της συνδρομής κάθε μέλους της αποδίδοντας τα υπόλοιπα 3/4 στις υπερκείμενες δημοτικές, περιφερειακές και εθνικές δομές της οργάνωσης. Αποφασίζει εκείνη αποκλειστικά για το αν θα συμμετάσχει στην εκάστοτε δημοτική, περιφερειακή και εθνική δράση της δημοκρατικής οργάνωσης πολιτών.

Πυρηνική θέση όλων των κοινοτήτων που θα συμμετέχουν στην ομοσπονδία είναι η συνταγματική θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων πρωτοβουλίας πολιτών.

2η κεντρική ιδέα:

Στόχος η πολιτική έκφραση των θέσεων των πολιτών στο κοινοβούλιο και στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.

Οι θέσεις της ομοσπονδίας θα αποφασίζονται άμεσα απ’ τα μέλη σε δια ζώσης συνελεύσεις. Σε κάθε ζήτημα δεν θα υπάρχει μια, η πλειοψηφούσα θέση, αλλά αναλογική εκπροσώπηση όλων των ψηφισμένων στις συνελεύσεις, θέσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι διαφορετικές, έως και αντίθετες πολιτικές θέσεις θα εκπροσωπούνται στα κρατικά όργανα αναλογικά.

3η κεντρική ιδέα:

Οι ομάδες συγκροτούν σε δημοτικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο αντίστοιχα όργανα συντονισμού.
Προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα γραφειοκρατίας: Για τα μέλη των οργάνων πρώτα εκλέγουμε, τριπλάσιο αριθμό απ’ όσες είναι οι θέσεις και μετά κληρώνουμε μεταξύ των εκλεγμένων όσους αντιστοιχούν στον αριθμό των θέσεων. Π.χ. για 3μελές όργανο εκλέγουμε 9 και κληρώνουμε τους 3 από αυτούς.

Ομοίως κατά τη συμμετοχή σε εκλογές κρατικών οργάνων θα γίνεται πρώτα εκλογή των υποψηφίων απ’ τις αντίστοιχες κοινότητες και μετά κλήρωση μεταξύ των εκλεγμένων για να αναδειχθούν οι υποψήφιοι της ομοσπονδίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s